Kızgın su sistemleri büyük kapasiteli bölgelerde ve şehirlerde ısıtma amacı ile kızgın su sistemlerinin kullanılması gerekmektedir. Özellikle kızgın su sistemleri için suyun sıcaklığı 110 derece ile 180 dereceye kadar ısıtılmış olması gerekmektedir. Bu sistemlerin kullanıldığı alanlar pek çok iken sunduğu avantajlar da oldukça fazladır.

Kızgın Su Sistemleri Nedir?

Kızgın su sistemleri suyun 110 derece ile 180 dereceye kadar ısınmış yüksek basınçlı kaynar su sistemlerine denilmektedir. Özellikle standartlara göre kaynar suyun sınıfı için limit 120 derece olmaktadır. Ayrıca suyun buharlaşması da önlenmektedir. Devamlı bir karşı basınç meydana getirilerek suyun buharlaşması engellenmektedir. Bu nedenle tesisatların dış çevresi ile hiçbir bağlantısı olmamaktadır. Sistemde kapalı genleşme deposu kullanılır. Kızgın sular fan colli ısıtmalı binalarda, klima santrallerinde ve proses ısıtmasında kullanılabilen akışkan bir ısıtıcı olmaktadır.

Kızgın Su Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bu sistemde kızgın su kazanı tamamen dolu olmalıdır ve istenilen her derecede su elde edilebilir. Kızgın su ısıtıcıları dolaşır ve bu sayede ısısını bırakır. Daha sonra soğumuş bir şekilde kazana geri dönmektedir. Tesisatın en yüksek noktasına ya da kazan dairesinde görülebilecek bir konuma genleşme deposu yerleştirilir. Kapalı genleşme deposunda su seviyesi belirli bir seviyeye kadar bulunur. Tesisat çalışmaya başladıktan sonra ısınan suyun hacmi genleşir ve depo içerisinde su seviyesi yükselmeye başlar. Böylece savayı üstte sıkıştırır ve hava su üzerinde basınç yapar. Bu sayede suyun kaynama noktası da yükselir.

Genleşme depolarında olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Özellikle bu depo basınca dayanıklı olmalı ve üzerinde mutlaka emniyet supabı bulunmalıdır. Depo içerisindeki su seviyesi de su seviyesi şamandırası ile kontrol edilmelidir.

Kızgın Su Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Pek çok yerde kullanılan kızgın su sistemleri pek çok yönden de avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar şunlardır:

– Buharlı sistemlere göre kazanlar yüzde 15 daha küçük olabilmektedir. Isı depolama ve şebeke kayıpları da daha az olmaktadır.

– Buhar tesisatlarına göre boru çapları daha küçük çıkmaktadır.

– Kondenstoplar ve kodens pompaları adı verilen basınç düşürme donanımları kalktığı için sistem daha basittir.

– Kızgın sulu sistemlerde verim yüksektir. İşletmelere ise ucuzluk sağlar.

– Kondenstop ve basınç düşürme teçhizatı sürekli bakım gerektirmektedir. Fakat kızgın sulu sistemlerde böyle olmadığı için devamlı bakım gerektiren bir durum bulunmamaktadır.